Ηθικός Κώδικας του Τεκτονισμού

    Ο ηθικός κώδικας του Τεκτονισμού, βασίζεται στις αρχές της αδελφοσύνης, της φιλανθρωπίας και της υπηρεσίας. Οι Τέκτονες συνδέονται μεταξύ τους, με ένα ιερό συμβόλαιο και είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν ο ένας τον άλλον, σε στιγμές ανάγκης. Αναμένεται επίσης να ζήσουν μια αγνή ζωή, να είναι γενναιόδωροι και φιλανθρωπικοί και να είναι ανεκτικοί και στοργικοί με τους άλλους.

 

    Αυτός ο ηθικός κώδικας, είναι πιο εκτεταμένος από αυτόν που αναπτύχθηκε από τη φιλοσοφία. Δεν περιλαμβάνει μόνο τους νόμους της φύσης και τους νόμους του Θεού, αλλά προσθέτει επίσης την επιτακτική υποχρέωση ενός συμβολαίου.

 

    Όταν ένας άνθρωπος γίνεται Τέκτονας, δεσμεύεται με κάθε άλλο Τέκτονα στον κόσμο. Γίνεται αδερφός με όλους τους Τέκτονες και είναι υποχρεωμένος να τους βοηθά, με όποιον τρόπο μπορεί.Ο κώδικας δεν είναι απλώς ένα σύνολο αφηρημένων αρχών. Είναι επίσης ένας πρακτικός οδηγός, για μια καλή ζωή.

 

    Οι Ελευθεροτέκτονες οφείλουν να είναι ειλικρινείς, αξιόπιστοι και εχέμυθοι. Αναμένεται να είναι ευγενικοί και συμπονετικοί και να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, αναμένεται να είναι ανεκτικοί και να σέβονται τους άλλους, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους. Στην πραγματικότητα, είναι μια ισχυρή δύναμη, που έχουν δεσμευτεί, να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Οι Ελευθεροτέκτονες προωθούν την ειρήνη, την κατανόηση και την ανεκτικότητα.

 

    Επομένως, ο ηθικός κώδικας του Τεκτονισμού είναι μια ζωντανή παράδοση. Εξελίσσεται συνεχώς, καθώς οι Ελευθεροτέκτονες, αναζητούν νέους τρόπους, για να εφαρμόσουν τις αρχές τους στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ωστόσο, οι βασικές αξίες της αδελφοσύνης, της φιλανθρωπίας και της υπηρεσίας, παραμένουν οι ίδιες. Αυτές οι αξίες είναι απαραίτητες, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου και αποτελούν το θεμέλιο του ηθικού κώδικα κάθε Ελευθεροτέκτονα στον κόσμο σήμερα.

 

(Επιστροφή στα Άρθρα)...